Enkelklachten

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. Om het enkelgewricht zitten enkelbanden (ligamenten) en een gewrichtskapsel; ook lopen er pezen langs. Een ligament is sterk weefsel dat botstukken stevig met elkaar verbind. De enkelbanden, gewrichtskapsel en pezen houden de voet en onderbeen bij elkaar en geven stevigheid aan het enkelgewricht.
Aan al deze banden en gewricht kapsels kunnen blessures ontstaan we zullen een aantal meest voorkomende klachten aan en rond de enkel bespreken.

Ontstoken achillespees (achilles tendinitis)

Dit is een pijnlijke ontsteking van de achillespees. Vaak is deze ontsteking een sportblessure die ontstaat bij hardlopers of bij andere sporten waarbij het lopen een trainingsonderdeel is.

Lees meer >

Zenuwbeknelling (tarsaal tunnel syndroom)

Het tarsaal tunnel syndroom komt overeen met het meer bekende carpaal tunnel syndroom (bij de pols) en wordt veroorzaakt door beknelling van een zenuw: nervus tibialis.

Lees meer >

Verzwikte enkel

Een van de meest voorkomende trauma aan de enkel is een verzwikte enkel. Door deze verzwikking kan er op langere termijn chronische enkelpijnen ontstaan. De voet zwikt meestal naar buiten om, we noemen dit ook wel een inversietrauma. Het zwikken van de enkel is een overrekking van de ligamenten. Soms zijn pezen ook beschadigd.

Lees meer >