Teenklachten

De tenen zijn erg belangrijk voor het lopen: in de laatste fase van het lopen, de afzet, steunt de mens op de tenen. Zij zorgen dan voor een goed evenwicht. We hebben 14 kootjes per voet waarvan de grote teen er twee heeft en de andere tenen 3.

Wist u dat er een Egyptisch en Grieks voettype bestaat?
Egyptische voet: is een voet waarbij de grote teen langer is dan de tweede en derde teen. Griekse voet: is een voet waarbij de tweede teen het langst is. Volgens de mythe is de benaming ontstaan omdat bij een slag in de griekse oudheid aan de hand van de voetvorm vastgesteld kon worden of het een grieks of egyptisch slachtoffer betrof.

Scheef gegroeide grote teen (Hallux valgus)

Zo noemen we het scheefgroeien van de grote teen. Hierdoor ontstaat vaak een knobbel bij het gewricht van de grote teen. Deze knobbel gaat pijn doen als er teveel druk of wrijving op komt, deze wrijving ontstaat altijd door te smalle schoenen.

Lees meer >

Hamer- en klauwtenen

Bij hamer- en klauwtenen groeien de tenen krom. Dit wordt meestal veroorzaakt door het doorzakken van de voorvoet. Door de klauwstand kunnen er drukplekken ontstaan op de tenen en op de topjes van de tenen.

Lees meer >

Likdoorn (clavus)

Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel een eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Deze komt meestal voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd.

Lees meer >

Ronde nagels (hyperconvexe nagel)

Een ronde nagel (hyperconvexe nagel) kan voor veel pijn zorgen omdat deze in de huid van de teen drukt. Soms kan de nagel ingroeien, waardoor de teen gaat ontsteken.

Lees meer >

Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

Door het verkeerd knippen of afscheuren van een nagel kunnen de nagelhoeken in gaan groeien, dit zorgt vervolgens voor een ontsteking. Het ingroeien van een nagel is zeer pijnlijk, de teen kan dik, rood en warm zijn.

Lees meer >