Reumatische voet

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Velen hiervan zijn reumapatiënten. Van al deze mensen heeft 80-96% voetklachten.
Tijdige behandeling door een podotherapeut kan uw klachten verminderen.

Behandeling door een podotherapeut

De podotherapeut kan vervelende klachten in een later stadium voorkomen, door middel van instructie en behandeling. Volledige genezing van reumatische klachten is niet mogelijk, maar een vermindering van de klachten is wel haalbaar. Ook als u al klachten heeft kan de behandeling van de podotherapeut uitkomst bieden.

Samenwerking

In veel gevallen is er een samenwerking met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten en medisch specialisten.

Schoenadvies

  • Koop uw schoenen altijd ’s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die u goed past.
  • Loop in de winkel een paar rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel niet kopen! Een goed passende schoen hoeft niet ingelopen te worden.
  • Schoenen moeten in de lengte en breedte groot genoeg zijn. Uw tenen moeten voldoende ruimte hebben. Als u staat moet de schoen 1 cm langer zijn dan de langste teen. De schoenen mogen nooit te spits toelopen.
  • Laat uw voeten elk jaar opmeten. Uw voeten veranderen naarmate u ouder wordt.
  • De schoen dient voorzien te zijn van een stevig contrefort (de hielverstijving van een schoen). Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet makkelijk vervormen, dit controleert u door met uw duim stevig op dit deel van de schoen te drukken.
  • Schoenen dienen een veter of klittenband sluiting te hebben omdat deze over het algemeen een betere pasvorm hebben dan instappers. De hakhoogte mag maximaal 2-3 cm zijn. Is uw hak hoger dan ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.
  • Neem evt. hulpmiddelen zoals ortheses of zolen altijd mee als u voor nieuwe schoenen gaat kijken.
  • Haal een uitneembaar voetbed uit de schoen als u steunzolen draagt, op deze manier verliest u geen ruimte uit in de schoen. Verzeker u ervan, dat de binnenzool vlak is voordat u de steunzool in de schoen plaatst. De steunzool moet recht in de schoen liggen.

Tips!

  • Heeft u vervorming aan de voeten? Dan is het beter om niet op blote voeten te lopen. Vervorming aan de voeten veroorzaakt meer druk en wrijving. Dit kan leiden tot meer eelt, wondjes en pijn.
  • Was dagelijks de voeten met handwarm water, op de zelfde manier als u de handen wast. Neem liever geen voetbaden, door lang baden wordt de huid week waardoor er sneller wondjes kunnen ontstaan.
  • Droog de voeten voorzichtig af, bij voorkeur met een hydrofiele luier deze is dun en absorbeert goed vocht. Op deze manier vermindert u kans op het beschadigen van uw voeten.
  • Houd de huid soepel door de voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen de tenen komt, hierdoor kan de huid week worden.
  • Trek dagelijks schone en zachte sokken aan. Deze moeten goed passen dus niet te groot of te klein. Zorg ervoor dat de naden niet voor drukplekken zorg, kies evt. voor naadloze kousen.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Goed passende schoenen veroorzaken minder druk- en wrijvingsplekken en daardoor minder pijn.

Als u confectie schoenen niet meer voldoende ruimte of pasvorm bieden, kan uw behandelaar u adviseren om een specialist te raadplegen voor (semi) orthopedisch schoeisel.